10 zdravotních výhod hořké čokolády

Ach, uklidňující blaženost čokolády! Toužíte po té mléčně hnědé sladkosti, po té směsi roztaveného kakaa, cukru a mléka, která se rozpouští v ústech? Ukojíte tu touhu, jen abyste se cítili zcela zrazeni a provinile za to, že jste se podíleli na konzumaci něčeho tak hříšně lahodného? Hořká čokoláda je tu pro vás! Tato bohatá pochoutka je vynikající náhradou mléčné čokolády, čokolády s vysokým obsahem cukru, kterou většina lidí konzumuje! Hořká čokoláda je však plná živin a může se ukázat jako pozitivní pro vaše zdraví. Je to jeden z nejlepších zdrojů, které obsahují antioxidanty na světě, pocházející ze semen kakaovníku, často s vyšším obsahem kakaa než jiné čokolády vyrobené z jiných přísad. Ve skutečnosti vám antioxidanty v kakau mohou pomoci v boji proti srdečním chorobám, některým druhům rakoviny a dokonce i cukrovce. Pokud se chystáte přejít na hořkou čokoládu, hledejte 70% kakaa a více!

Zde je našich 10 nejlepších zdravotních přínosů hořké čokolády.

  • Bohatá na živiny – Čokoláda s vysokým obsahem kakaa je nabitá živinami, včetně rozpustné vlákniny a zároveň bohatá na železo, hořčík, měď, mangan a draslík. Hořká čokoláda také obsahuje malé množství mono- a polynenasycených tuků – dobrých tuků – které prokazatelně snižují hladinu cholesterolu a snižují riziko srdečních onemocnění.
  • Zlepšete průtok krve – Antioxidanty v hořké čokoládě stimulují výstelku tepen a vytvářejí plyn, který vysílá signál do tepen a způsobuje jejich uvolnění, což umožňuje snazší průtok krve. Díky hladkému proudění krve se bez komplikací dostává do všech částí těla a dodává živiny a kyslík.
  • Snižuje krevní tlak –  Stejné antioxidanty, které pomáhají zlepšovat průtok krve, jsou ty, které také snižují její odpor, a následně snižují krevní tlak v malých množstvích proti tepnám. I když to tlak uvolní jen trochu, časem je to velký přínos pro vaše srdce. Vysoký krevní tlak je vždy spojen se srdečními chorobami, takže jeho snižování po troškách je dobrý způsob, jak eliminovat rizika.
  • Snižuje rizika srdečních onemocnění –  Jíst hořkou čokoládu několikrát týdně by mělo způsobit, že se v tepnách usadí mnohem méně cholesterolu a dlouhodobě sníží riziko srdečních onemocnění. Existují studie, které odhalily, že konzumace čokolády dvakrát nebo vícekrát týdně výrazně snížila riziko kalcifikovaného plaku v tepnách. Méně časté jedení čokolády nemělo žádný účinek, takže pravidelná konzumace hořké čokolády může ve skutečnosti snížit riziko srdečních onemocnění.
  • Zvyšuje dobrý cholesterol a snižuje špatný cholesterol –  Sloučeniny v hořké čokoládě se zdají být vysoce ochranné proti oxidaci LDL cholesterolu, špatného cholesterolu. Snižuje pravděpodobnost oxidace LDL. Když LDL oxiduje, reaguje na volné radikály, díky čemuž je částice reaktivní a schopná poškodit jiné tkáně.
  • Podporuje hubnutí –  Vědci z univerzity v Kodani zjistili, že hořká čokoláda je mnohem sytější a nabízí více pocitu sytosti než její světlejší sourozenec, protože snižuje chuť na sladké, slané a tučné jídlo. Pokud by vám tedy dopřání trochy zdravé hořké čokolády mělo nejen usnadnit dodržování malé porce doporučené pro optimální zdraví, ale mělo by vám to usnadnit dodržování vašeho jídelníčku obecně.
  • Prevence cukrovky –  Hořká čokoláda snižuje inzulínovou rezistenci. V malé italské studii účastníci, kteří jedli hořkou čokoládu v hodnotě čokoládové tyčinky jednou denně po dobu 15 dnů, zaznamenali pokles jejich potenciálu pro inzulinovou rezistenci téměř o polovinu. Flavonoidy, které jsou antioxidanty v hořké čokoládě, vytvářejí plyn zvaný oxid dusnatý, který pomáhá kontrolovat citlivost na inzulín.
  • Pomáhá mozkové funkci –  Kakao může také významně zlepšit kognitivní funkce u starších lidí s mentálním postižením. Zlepšuje také verbální plynulost a několik rizikových faktorů pro onemocnění. Kakao také obsahuje stimulační látky, jako je kofein a teobromin, což může být klíčový důvod, proč kakao může krátkodobě zlepšit funkci mozku.
  • Chrání před sluncem – Flavonoly mohou chránit před poškozením způsobeným sluncem, zlepšují prokrvení pokožky a zvyšují hustotu a hydrataci pokožky. Pokud jste na slunci, hořká čokoláda může snížit nebo zabránit tomu, že se spálíte. Pokud byste se také spálili, konzumace tmavé čokolády může pomoci vaší pokožce rychleji se hojit.
  • Snižuje stres – Pokud patříte k milovníkům čokolády, jistě znáte ten pocit štěstí a viny, když si vložíte do úst ten voňavý bonbón. A teď si představ ten stejný pocit, ale bez viny! Můžete toho dosáhnout s hořkou čokoládou, protože nyní víte, že je pro vaše zdraví lepší a má mnohem více výhod než běžná nebo mléčná čokoláda. Existují studie, u kterých lidé, kteří jedli hořkou čokoládu, vykazovali snížené množství hladin stresového hormonu.